Schatkamer

Eindelijk is het zover: het Kollekjsesintrum is open! De Friese stukken bij elkaar in een prachtig nieuw gebouw. Een gebouw om trots op te zijn als gedeputeerde van Cultuur. Het depot is het resultaat van de samenwerking van verschillende Friese instellingen: meerdere musea hebben hier nu hun opslagruimte. Daardoor wordt het Kolleksjesintrum ook echt een schatkamer van de provincie. Alle thema’s en alle stromingen komen hier bij elkaar, met één sterk bindmiddel: Fryslân.

Met zonnepalen op het en dak, en door gebruik te maken van duurzame materialen als bamboehout en met een nieuw en zuinig klimaatsysteem is het ook nog eens het meest duurzame depot van Nederland,  Fryslân loopt hierin voorop.

Voor mij komen in dit Kolleksjesintrum verschillende zaken bij elkaar; dat noemen wij Culturele Hoofdstad 2018. Dat zet immers in op een toekomst van Fryslân met duurzaamheid, genieten van kunst en cultuur, maar ook op het behoud van de eigen identiteit, de onderlinge verschillen en de schatten uit het verleden. Het is geweldig dat het Kolleksjesintrum er nu al in 2016 staat as voorbeeld voor kunst- en cultuurinstellingen in Nederland en daarbuiten.

In 2018 bruist het van de activiteiten in deze provincie; in de depots in dit gebouw overheerst dan de rust. Maar naast de depots voor de museumcollecties heeft het centrum ook nog werkruimten zoals een atelier en fotostudio, zodat het werken aan het Fries cultureel erfgoed bruisend door kan gaan.

Ook ver na 2018.

Sietske Poepjes

Gedeputeerde van Fryslân